Το Σαλμενίκο φόρεσε τα καλά του και τίμησε για μια ακόμη χρονιά τον Άγιο Νικόλαο. Ο Άγιος, τιμάται την 10η Μαΐου, την ημέρα δηλαδή της μετακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα Λυκίας της Μικράς Ασίας(σημερινή Τουρκία) προς το Μπάρι της Ιταλίας και από εκεί, στο λιμάνι της Πάτρας.

Οι πιστοί τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τίμησαν με την παρουσία τους τον Άγιο ενώ μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας και της αρτοκλασίας, οι γυναίκες του Συλλόγου “Το Κάστρο της Ωριάς” πρόσφεραν γλυκά που έφτιαξαν οι ίδιες για τη γιορτή. 

Μεταξύ των πιστών ο πρόεδρος του χωριού κ.Γιώργος Μπαβιόλης και ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Αιγιαλείας κ.Τάκης Ανδριόπουλος. 

                                           

“Ο Άγιος Νικόλαος να βοηθήσει να έχουμε υγεία , ευημερία και ευτυχία στις οικογένειές μας ,σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε όλοι μας ,λόγω της πανδημίας. Ας είμαστε αισιόδοξοι για τα καλύτερα!” δηλώνει στο e-loggos.gr ο κ.Γιώργος Μπαβιόλης. 

 

Λίγα λόγια για τον Άγιο

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας. Αρκετά μικρός ορφάνεψε και διαθέτοντας την τεράστια περιουσία που κληρονόμησε, στους έχοντες ανάγκη, αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο. Λόγω των ικανοτήτων του και της αγάπης που έτρεφε γι’ αυτόν ο λαός, έλαβε το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων. Υπέμεινε κακουχίες και φυλακίσεις, όμως όταν ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Μάλιστα έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο.

Ο Άγιος Νικόλαος θαυματουργούσε εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του το 330 μ.Χ.

Η πρώτη ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου έλαβε χώρα στα 1087. Στις 9, 10 και 20 Μαϊου τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία η Ανακομιδή ή Μετακομιδή ή Πρόοδος των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου. Παρακάτω θα δούμε γιατί υφίσταται αυτή η ημερολογιακή διαφορά.