Πίσω ακριβώς από το σπίτι του, δίπλα από το κοτέτσι, έστησε το δική του μονάδα παραγωγής. Η δουλειά που ήξερε μέχρι πρότινος να κάνει, δεν τον ικανοποιούσε πλέον ενώ τα μέλη της οικογένειας, από τέσσερα, έγιναν πέντε. Ο κύριος Αντώνης Γαζής από τον Λόγγο, έκανε αυτό που πολλοί θα ήθελαν, λίγοι προσπαθούν και ελάχιστοι τα καταφέρνουν. Με απλά λόγια, έκανε αυτό που λέμε το χόμπι του επάγγελμα και από ηλεκτρολόγος, έγινε παραγωγός ντομάτας!

   

Η ξενάγηση στις καλλιέργειές του, θύμιζε κυριακάτικη βόλτα στον κήπο του παππού… Ο ίδιος φρόντιζε τα φύλλα από τις ντομάτες του, η γυναίκα του Αμαλία έψαχνε ντομάτες για να φτιάξει μια χωριάτικη σαλάτα και τα τρία πιτσιρίκια τους έτρεχαν ανάμεσα στα αυλάκια του χώματος κυνηγώντας έναν…βομβίνο! «Αυτός, τα κάνει όλα εδώ μέσα» εξηγεί ο κ.Γαζής «Η δουλειά της μέλισσας είναι να μου κεντάει τα λουλούδια». Λίγο πιο πέρα, μας δείχνει ένα κίτρινο χαρτόκουτο. «Εδώ μέσα έχει περίπου 60 μέλισσες και τη βασίλισσα. Αυτές ξέρουν πότε πρέπει να βγουν και να κάνουν τη δουλειά τους με τη γύρη στα λουλούδια…»

   

 

Όταν λέμε μέσα, εννοούμε μέσα στην εγκατάσταση που έχει φτιάξει με προσωπική εργασία ο κ.Γαζής και σήμερα φιλοξενεί περίπου 2000 ρίζες ντομάτας. Βλέποντάς το, βγάζεις το συμπέρασμα ότι πρόκειται για θερμοκήπιο. Όμως δεν είναι! «Αυτό που φτιάξαμε εμείς -με τα δικά μας χέρια, δε φέραμε κανένα συνεργείο- ονομάζεται διχτυοκήπιο. Μοιάζει με θερμοκήπιο όμως δεν καλύπτεται από μεμβράνη, αλλά από δίχτυ. Ουσιαστικά πρόκειται για ψιλή σίτα η οποία χρησιμοποιείται για να μην μπορεί να μπει μέσα κανένα έντομο. Άρα αυτομάτως, αυτό σημαίνει ότι τη ντομάτα μας δεν τη ραντίζουμε. Το μοναδικό έντομο που πετάει μέσα στο διχτυοκήπιο, είναι ο βομβίνος! Η δουλειά που κάνει ο βομβίνος, μας απαλλάσσει από τις ορμόνες. Χωρίς τον βομβίνο θα έπρεπε να ψεκάζουμε ένα ένα λουλούδι με ορμόνη. Δεν ψεκάζουμε τίποτα και ξέρουμε τι τρώμε και εμείς και τα παιδιά μας. Αν ψέκαζα, δε θα άφηνα τα παιδιά μου να τρέχουν ελεύθερα εδώ μέσα».

   

Όπως δηλώνει ο κ.Γαζής, αν μια εταιρεία αναλάμβανε να φτιάξει την κατασκευή που έκανε ο ίδιος μόνος του, το λιγότερο που θα του ζητούσαν θα ήταν 30.000 ευρώ. Ωστόσο, εκείνος εμπιστεύθηκε τα χέρια του και τους δικούς του ανθρώπους και σχεδόν με τα μισά χρήματα, κατάφερε να κάνει επαγγελματική δουλειά που θα ζήλευαν πολλοί. «Χωρίς προσωπική εργασία δεν κάνει κανείς τίποτα. Ηλεκτρολόγος ήμουν, δεν είχα ξανασχοληθεί ποτέ. Αποφάσισα να ασχοληθώ με τη ντομάτα, ξόδεψα πολλές ώρες σε διάβασμα, ίντερνετ, είδα πολλά βίντεο και έτσι έμαθα ό,τι έμαθα.»

Μέσα στο διχτυοκήπιο του κ.Γαζή υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 2000 φυτά. Σε περίπου 50 ημέρες, οι ντομάτες θα έχουν αναρριχηθεί στα ειδικά σχοινιά που κρέμονται πάνω από κάθε φυτό και το καθένα θα φτάσει σε ύψος τα 7,5 μέτρα! Από εκεί και πέρα, και αφού καλύψει τις ανάγκες της οικογένειάς του, ο ίδιος θα προμηθεύσει με τις ντομάτες του τα τοπικά μανάβικα.

Και γιατί διχτυοκήπιο και όχι θερμοκήπιο, θα αναρωτηθούν πολλοί…  «Εμάς μας ενδιαφέρει να φυτεύουμε την καλοκαιρινή σεζόν. Ένα θερμοκήπιο δε θα μπορούσε να υποδεχτεί ανεπτυγμένα φυτά Ιούλιο ή Αύγουστο. Εμείς φυτεύουμε καλοκαίρι και έχουμε παράλληλα και τις υπαίθριες καλλιέργειές μας».

Δίπλα από το διχτυοκήπιο, στη σειρά, μελιτζάνες, κολοκυθάκια και πιπεριές ενώ σε ένα κοντινό κτήμα, υπάρχει και θερμοκήπιο με καλλιέργεια αγγουριών. Η μέρα του ξεκινάει πολύ νωρίς το πρωί, και αναλόγων των καιρικών συνθηκών κυρίως, διαμορφώνει το πρόγραμμά του ώστε να δουλεύουν όλα ρολόι, από το σκάλισμα και το πότισμα, μέχρι και την εμφάνιση των προϊόντων του τη στιγμή που θα τα παραδώσει περήφανος στον καταναλωτή. Κι όμως, αν μιλήσει κανείς μαζί του, για τις καλλιέργειές του, καταλαβαίνει πως αυτό που κάνει όχι μόνο το πιστεύει, αλλά το αγαπάει πραγματικά. «Είναι παιδιά μου. Είναι σα να σας μιλάω για τα πραγματικά μου παιδιά. Περνάνε όλα από το χέρι μου, εγώ τα μεγαλώνω και πραγματικά τα αγαπάω!»

Το μικρόβιο της ηλεκτρολογίας ωστόσο, φαίνεται πως δε φεύγει εύκολα από μέσα του. Έτσι, έχοντας εφόδιο τις γνώσεις του επαγγέλματός του, έφτιαξε μόνος του μέχρι και τη μονάδα ελέγχου ποτισμάτων και φυσικά ο,τιδήποτε χρειάστηκε στην εγκατάστασή του και είχε να κάνει με ηλεκτρολογικά!