Τη Βάλια Μπαζού, ή την έχεις ακούσει στο ραδιόφωνο, ή την έχεις διαβάσει σε εφημερίδες, ή την έχεις πετύχει… στην παραλία των Σελιανιτίκων από τότε που ήταν παιδί, μέχρι και σήμερα. Αγαπάει τη φύση, τα ζώα και τα Σελιανίτικα! Και αν είστε από αυτούς, που δηλώνουν πως δεν τη γνωρίζουν, τότε ένα κλικ στο ολοκαίνουριο zoon.gr, θα σας τη συστήσει.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

«Του Μπαζού το σπίτι είναι το πρώτο σπίτι στην παραλία του Λόγγου» έλεγαν κάποιοι, και έρχονταν σε αντιπαράθεση με εκείνους που υποστήριζαν ότι «Το σπίτι του Μπαζού είναι το τελευταίο της παραλίας των Σελιανιτίκων». Όπως και να το δούμε χωροταξικά… του Μπαζού το σπίτι, είναι το σπίτι του πατέρα της Βάλιας στο οποίο η ίδια και η οικογένειά της έχουν περάσει όλα τα καλοκαίρια της ζωής τους και όπως η ίδια δηλώνει στο eloggos.gr, «Τα Σελιανίτικα είναι το χωριό μου!».

Με τη μητέρα της στην παραλία Σελιανιτίκων 

«Ο πατέρας μου, Γιώργος Μπαζός, ήταν Πατρινός. Μετά τον πόλεμο, η οικογένειά τους ήρθε στην Αθήνα και κόπηκαν οι δεσμοί καθώς στην Πάτρα δεν υπήρχε πια σπίτι… Όταν έκανε οικογένεια, ήθελε να μας συνδέσει με την γενέτειρά του. Πρέπει να ήμουν 3-4 χρόνων όταν για πρώτη φορά επέλεξαν οι γονείς μου να κάνουμε διακοπές στα Σελιανίτικα. Λίγο αργότερα, ήρθε και η οικογένεια του θείου μου, Ανδρέα Μπαζού, με τα ξαδέρφια μου Γιάννη και Πέτρο, με τους οποίους ήμασταν πολύ συνδεδεμένοι. Ήταν και είναι ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό, ιδανικό για οικογένειες και πιτσιρίκια. Φιλικό. Τόπος ιδανικός για να φτιάξεις αναμνήσεις, να κάνεις φίλους καρδιάς…» . Η ίδια, μιλάει για τον τόπο εμφανώς συγκινημένη, σα να είναι η γενέτειρά της ενώ φέρνει στο νου της εικόνες από την παιδική της ηλικία, τότε που ξεκινούσαν τα σχολεία και η Βάλια με τον αδερφό της έκαναν αγιασμό στο σχολείο του χωριού (!) με τον πατέρα τους να τους περιμένει στο φορτωμένο αυτοκίνητο με προορισμό την Αθήνα. Δεν ήθελαν να χάσουν ούτε μια στιγμή από το «χωριό τους». Έτσι το αποκαλούν άλλωστε. «Μπορεί τα Σελιανιτικα να μην είναι τυπικά το χωριό μας, επιλέξαμε όμως συνειδητά να το κάνουμε το χωριό μας. Ακόμα και η μητέρα μου που είναι από την Ικαρία, όταν λέει χωριό, εννοεί τα Σελιανίτικα!»

Καλοκαίρι 1970, με τον πατέρα της, τον θείο της, τον αδερφό της και τα αγαπημένα της ξαδέρφια 

Πάντως, και τη Βάλια να μην έχετε πετύχει αυτοπροσώπως, σίγουρα έχετε δει ή ακούσει για η μασκότ της παραλίας, η οποία δεν ήταν άλλη από το σκυλάκι της οικογένειας, τη Λούνα. «Η Λούνα ήταν ο κυρίαρχος της παραλίας και των Σελιανιτίκων και του Λόγγου. Ακόμα και καλλιστεία είχαν διοργανώσει τα παιδάκια για το πιο όμορφο σκυλί του χωριού και είχε βγει Μις Λόγγος-Σελιανίτικα!» θυμάται η ίδια ενώ δεν ξεχνάει να αναφέρει τον Σάγκα και τον Βούντου, τα δύο χάσκι του αδερφού της που όπως και η Λούνα, έφυγαν πλήρεις ημερών.  Η αγάπη της για τα ζώα, τεράστια. Για τη δημοσιογραφία, εξίσου. Και κάπου εκεί, στις ημέρες της καραντίνας, εκείνη και η συνάδελφος Αθηνά Φλώρου, μαζί με τους προγραμματιστές Μυρσίνη, Γρηγόρη και Αναστάση Νανόπουλο, αποφάσισαν να κάνουν στην άκρη… 30 χρόνια σκληρής δημοσιογραφίας και έφτιαξαν το www.zoon.gr. Ναι, ναι, «Ζώον» προφέρεται.

 
Αριστερά: Η Βάλια Μπαζού καλύπτοντας ρεπορτάζ για τα εγκαίνια του μετροπόντικα, δίπλα της ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου του Κώστα Λαλιώτη. Δεξιά: Εξωτερική μονάδα μεταδόσεων ραδιοφώνου 

 

Αριστερά: Δεκαετία 90, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Δεξιά: Ρεπορτάζ στα εγκαίνια του αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος

«Δε σταμάτησα να ασχολούμαι με τους ανθρώπους, γιατί δυστυχώς ό,τι συμβαίνει στα ζώα, οφείλεται σε εμάς. Επέλεξα να προσπαθήσω να κοιτάξω από την πλευρά των ζώων. Να βάλω στο προσκήνιο τα ζώα, όλα τα ζώα. Κατοικίδια, αδέσποτα, άγρια. Για να επισημάνουμε το πόσο σημαντικά είναι για την επιβίωσή μας, το πώς οι ζωές μας είναι αλληλένδετες με τη δική τους. Γιατί κατοικούμε στον ίδιο πλανήτη» εξηγεί η ίδια.

Όσο για το ζώο από το οποίο θα ήθελε να πάρει συνέντευξη αν αυτό είχε φωνή, η απάντησή της αφοπλιστική: «Θα διάλεγα τον αγαπημένο μου Bluefooted Booby, σε ελεύθερη απόδοση τον “Χαζούλη”, τον “Κλόουν με τις Μπλε πατουσίτσες” γιατί είναι καρτούν! Το πιο εκφραστικό, το πιο άδολο, το πιο χαρούμενο πλάσμα που μπορούμε να συναντήσουμε στον πλανήτη! Ο Μπούμπι είναι θαλασσοπούλι που προτιμά να περνά την ώρα του με έρωτες και χορό. Είναι τρυφερός, αγέρωχος και δε φοβάται τους ανθρώπους , ίσως γιατί δεν του περνάει από το μυαλό ότι κάποιοι βρίσκονται στον πλανήτη Γη με δεύτερες, σκοτεινές σκέψεις…».