Το βάψιμο των αβγών για τις παλιές καλές νοικοκυρές, ήταν ιεροτελεστία. Ίσως γι’αυτό λένε πως τη Μεγάλη Πέμπτη, οι γυναίκες ασχολούνται μόνο με τα αβγά και τα τσουρέκια. Γιατί τα παλιά χρόνια, η εκάστοτε γιαγιά, έψαχνε τρόπους να βάψει τα αβγά της, αποκλείοντας αυστηρά την έτοιμη βαφή του σούπερ μάρκετ.

Αυτή άλλωστε είναι και η μαγεία… Να τα βάψεις μόνη σου! Και τι καλύτερο, από το να έχεις όμορφα βαμμένα πασχαλινά αβγά με υλικά από τη μητέρα φύση.

Κόκκινο λάχανο

Κόβουμε πολύ καλά το λάχανο, καθώς θα χρειαστούμε ένα φλιτζάνι λάχανο για κάθε φλιτζάνι νερού. Τα ρίχνουμε μέσα στο νερό και περιμένουμε μέχρι να βράσει. Ύστερα, αφήνουμε το χρωματισμένο νερό περίπου 20-30 λεπτά να κρυώσει και βυθίζουμε τα αυγά μέσα. Τα αφήνουμε για αρκετή ώρα. Όσο περισσότερο, τόσο καλύτερο.

Πάπρικα

Για κάθε δύο φλιτζάνια νερού, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα 2 κ.σ πάπρικα. Τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά περίπου και ύστερα προσθέτουμε 1 κ.σ ξίδι. Μόλις κρυώσει και πάλι το κόκκινο νερό, τοποθετούμε πολύ προσεκτικά τα αυγά μέσα και τα αφήνουμε μέχρι να πάρουν το ανάλογο χρώμα.

Κρεμμύδι

Τοποθετούμε τις φλούδες του κρεμμυδιού μέσα στην κατσαρόλα με το νερό. Για κάθε φλιτζάνι νερού, θα χρειαστούμε αντίστοιχα ένα με φλούδες. Τις αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά περίπου και έπειτα ρίχνουμε 3 κ.σ ξίδι. Μόλις σβήσουμε τη φωτιά και κρυώσει το μείγμα, τοποθετούμε ξανά τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα.

Παντζάρια

Ακολουθούμε ξανά την ίδια διαδικασία έχοντας στο μυαλό μας πως, για κάθε ρίζα χρειαζόμαστε 1 φλιτζάνι νερό για βράσιμο.

Κουρκουμάς

Χρειαζόμαστε 1 κ.σ κουρκουμά για κάθε φλιτζάνι και ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία, όπως στα άλλα φυσικά υλικά. Δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε το ξίδι μόλις το νερό βράσει.