Εσπερινός στης 19, Θεία Λειτουργία στις 20 Μαΐου

Κάθε χρόνο, στις 20 Μαΐου και στις 29 Αυγούστου, ανοίγει την πόρτα του το εκκλησάκι που συναντάμε στις Καμάρες, κατεβαίνοντας προς την παραλία της Μπούκας. Οι κάτοικοι του χωριού μαζί με τον παπα Στέφανο, αναλαμβάνουν τον στολισμό της εκκλησίας και την παραμονή ψάλλεται ο πανηγυρικός εσπερινός ενώ ανήμερα του Αγίου Θαλελαίου τελείται Θεία Λειτουργία.

Όπως εξηγεί στο e-loggos.gr ο ιερέας των Καμαρών πατέρας Στέφανος Μπαμπίλης, «Το εκκλησάκι αυτό χτίστηκε τη δεκαετία του ’90. Ένας κάτοικος της περιοχής, έχασε σε ατύχημα τον γαμπρό του και το εγγόνι του. Τον γαμπρό του τον έλεγαν Γιάννη και το εγγόνι του Θαλή…». Έτσι, αποφάσισε να χτίσει το εκκλησάκι προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου και του Αγίου Θαλελαίου.

 

 

Ποιος ήταν ο Άγιος Θαλλελαίος (ή Θαλλέλαιος)

Ο Άγιος Θαλλελαίος γεννήθηκε σε κάποια πόλη του Λιβάνου από ευσεβείς γονείς, τον Βερούκιο και την Ρωμυλία, οι οποίοι ανέθρεψαν το γιο τους με την ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία. Και ο Άγιος Θαλλελαίος με τη χάρη του Θεού, ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες των γονέων του και έγινε άνθρωπος με σταθερή πίστη, εγκρατής, συνετός, ταπεινός και με ελεήμονα διάθεση. Ευφυέστατος και επιμελής στις σπουδές αλλά και διακατεχόμενος από την αίσθηση της προσφοράς και της διακονίας ακολούθησε την ιατρική επιστήμη. Ως ιατρός, ο Άγιος Θαλλελαίος, ακολούθησε τα βήματα του Ιησού Χριστού. Ποτέ του δεν εξάσκησε την επιστήμη του ως επάγγελμα για την απόκτηση και προσπορισμό χρημάτων όπως οι περισσότεροι συνάδελφοί του αλλά ως γνήσιος χριστιανός και μιμητής του Κυρίου του. Όχι μόνον γιάτρευε αφιλοκερδώς, αλλά βοηθούσε οικονομικά και ενίσχυε ψυχολογικά οδηγώντας στο δρόμο της αληθείας όλους τους ασθενείς. Το θαυμαστό του έργο εξόργισε τούς ειδωλολάτρες οι οποίοι τον κατήγγειλαν στον έπαρχο Τιβεριανό. Ενώπιον του, ομολόγησε με σθένος την πίστη του στο φως του κόσμου στον Ιησού Χριστό. Αφού βασανίστηκε σκληρά, ο άγιος Θαλλελαίος αποκεφαλίστηκε τον Μάιο του 289

Πηγή: dogma.gr