Με την αβεβαιότητα να έχει κυριεύσει το μεγαλύτερο ποσοστό των ξενοδόχων και των ιδιοκτητών ακινήτων airbnb, κάποιοι κάνουν λόγο για «μαύρο καλοκαίρι» στον τουρισμό. Κάποιοι άλλοι, δηλώνουν αισιόδοξοι. Οι περισσότεροι όμως, έχουν ήδη νιώσει στο «πετσί» τους τον κορωνοϊό, και ας μη νόσησαν ποτέ.
Ο κύριος Δημήτρης Μπερέτης, ιδιοκτήτης του «Nicolas Village» στη Μπούκα Καμαρών, μίλησε στο e-loggos.gr εκφράζοντας την ανησυχία του όχι μόνο για την καλοκαιρινή σεζόν, αλλά και για τη μετά-κορωνοϊού εποχή, η οποία μόνο ευοίωνη δε δείχνει να είναι.
Περιμένοντας τα περιβόητα μέτρα για τον τουρισμό, και χωρίς κανείς να γνωρίζει κανείς τι ακριβώς πρέπει να γίνει ώστε να διασφαλιστεί η υγεία όλων, ο κύριος Μπερέτης είναι ξεκάθαρος:
«Δε δέχομαι πελάτη χωρίς τεστ για τον κορωνοϊό. Οποιοσδήποτε πελάτης προχωρήσει σε κράτηση στο Nicolas Village, θα πρέπει προηγουμένως να μας αποστείλει τα αποτελέσματα του τεστ. Αν για παράδειγμα κλείσω δέκα πελάτες, θα απαιτήσω δέκα εξετάσεις που να αποδεικνύουν πως δεν είναι κρούσματα κορωνοϊού».
Εκείνος, από την πλευρά του, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του ώστε να τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας. «Ευτυχώς τα σπίτια που νοικιάζω είναι σε απόσταση μεγαλύτερη των δέκα μέτρων μεταξύ τους. Οπότε οι ένοικοι δεν έρχονται σε κοντινή επαφή. Από την άλλη, θα τοποθετήσουμε τις ξαπλώστρες γύρω από την πισίνα σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς».
Το πλήγμα για τον κύριο Μπερέτη, φέτος, είναι μεγάλο. Δε διακυβεύεται μόνο η καλοκαιρινή σεζόν. Προέρχεται και αυτός, όπως και τόσοι άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων AirBnb, από ένα Πάσχα κατά το οποίο μόνο «Ανάσταση» δε βίωσε…
«Είχα κρατήσεις για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και ήμουν γεμάτος και για το Πάσχα. Μέχρι τη στιγμή, που ανακοινώθηκε η ακύρωση όλων των καρναβαλιών και μετά μπήκαμε σε καραντίνα…»
Η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσκολότερη σε συνδυασμό με την ακύρωση των ιερών μυστηρίων καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που στο Nicolas Village έχουν φιλοξενηθεί δεξιώσεις γάμων, βαφτίσεων κλπ. «Μου ζητάνε και να φιλοξενήσουμε για παράδειγμα 100 άτομα για δεξίωση βάφτισης. Όμως δε μας εξηγεί κανείς, πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Πώς θα κάνουμε γλέντι βάφτισης αν πρέπει να βάλω 4 ανά τραπέζι; Πώς θα εγκλωβίσουμε τα παιδάκια να μην κινούνται ελεύθερα στο χώρο;» αναρωτιέται ο κύριος Μπερέτης.
Η κατάσταση είναι δύσκολη, ίσως δυσκολότερη από ποτέ. Ωστόσο ο κύριος Δημήτρης Μπερέτης, δε χάνει την αισιοδοξία του και εναποθέτει τις ελπίδες του στους Έλληνες. «Έχω πολλές ακυρώσεις από ξένους. Δεν ξέρουμε και πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό με τις πτήσεις από εξωτερικό κλπ. Όμως, εμείς στo Nicolas δουλεύαμε πάντα με έλληνες και ελπίζουμε πως και φέτος, οι έλληνες θα μας στηρίξουν».