Ο Λόγγος, το χωριό που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν κοιμάται ποτέ, έχει ως βιτρίνα ίσως μία από τις πιο βρώμικες πλατείες. Σκουπίδια πεταμένα παντού, μιας και δεν υπάρχουν μεταλλικοί κάδοι πουθενά. Την ίδια ώρα, οι υπεύθυνοι πετούν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

   

Ένα από τα πιο τουριστικά μέρη της περιοχής,  τείνει να χαρακτηριστεί ως το πιο… βρώμικο, λόγω παντελούς έλλειψης κάδων απορριμμάτων. Σε απλά ελληνικά, αν τύχει να βρίσκεσαι στην πλατεία του χωριού και να πίνεις τον καφέ σου σε ένα από τα παγκάκια, δεν έχεις πού να πετάξεις το πλαστικό ποτήρι σου ή το τενεκεδάκι της πορτοκαλάδας σου. Οι μικροί, μεταλλικοί κάδοι που υποδέχονται τα μικρά απορρίμματα, είναι άφαντοι. Για να είμαστε ακριβείς, αν σέβεσαι τον εαυτό σου και το περιβάλλον, θα χρειαστεί να διανύσεις τουλάχιστον διακόσια μέτρα μέχρι να πετύχεις τον κάδο ανακύκλωσης. Για μικρούς κάδους απορριμμάτων γύρω από την πλατεία, ούτε λόγος.

Αποτέλεσμα; Η πλατεία του χωριού, εν μέσω τουριστικής περιόδου να είναι γεμάτη με σκουπίδια που αφήνουν οι επισκέπτες, όχι από απερισκεψία αλλά από έλλειψη μεταλλικών κάδων. Στην ίδια κατάσταση και ο δρόμος που οδηγεί προς την παραλία. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που το πλαστικό είναι ο χειρότερος εχθρός του περιβάλλοντος και μάλιστα από την επόμενη χρονιά δρομολογείται και η πλήρης απόσυρσή του σε ό,τι αφορά πλαστικά ποτήρια, καλαμάκια κ.λ.π. Κι όταν ρωτήσαμε μια ηλικιωμένη κυρία γιατί πετάει το πλαστικό της μπουκάλι κάτω από το παγκάκι της εκκλησίας, εκείνη μας απάντησε ότι δεν έχει πού να το πετάξει!

   

«Ό,τι σας λέει ο κόσμος, ό,τι βλέπετε ισχύει. Ο Δήμος δε μας στέλνει υπάλληλο καθαριότητας Εγώ βασίζομαι στο άρθρο 84 παρ.1δ του Καλλικράτη  που λέει ότι Δήμος και Κοινότητα πρέπει να συνεργάζονται. Δε μου στέλνει υπάλληλο ο Δήμος, δεν μπορώ να καθαρίσω μόνος μου ένα ολόκληρο χωριό, ούτε μπορώ να βάλω υπάλληλο» δηλώνει στο e-loggos.gr ο πρόεδρος του Λόγγου κύριος Δημήτρης Μητρόπουλος. Άλλωστε ο ίδιος ο Δήμος, από τον Οκτώβριο του 2019, με έγγραφό του προς τους Αντιδημάρχους και τους Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, τους απαγορεύει ουσιαστικά να αναθέσουν οποιαδήποτε εργασία σε οποιονδήποτε.

                                                     

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου κύριος Νικόλαος Καραϊσκος, επισημαίνει  ότι την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο Πρόεδρος του χωριού, με την εποπτεία του Δήμου. «Τη χωρική ευθύνη για τους κοινόχρηστους χώρους του χωριού, τα καλαθάκια την έχει ο Πρόεδρος του χωριού. Ο Δήμος καθαρίζει όλα τα ογκώδη και τα κλαδοδέματα και συγκεκριμένα στο Λόγγο, έχει γίνει πάνω από έξι φορές, τους τελευταίους πέντε μήνες, ειδικά τώρα τελευταία που κατέβηκε κόσμος μετά την καραντίνα. Τα παρακείμενα καταστήματα της πλατείας, θα προμηθευτούν από το Δήμο ειδικά καλαθάκια προκειμένου να υποδέχονται τα μικρά απορρίμματα. Το τοπικό συμβούλιο πρέπει να κάνει αίτημα προς το Δήμο για να ζητήσει κάδους. Από εκεί και πέρα, την ευθύνη των κάδων αυτών, την έχει αποκλειστικά ο Πρόεδρος».

Ωστόσο, από τον Νοέμβριο του 2019, το Τοπικό Συμβούλιο του Λόγγου έχει αποστείλει στο τμήμα καθαριότητας του Δήμου την απόφαση βάσει της οποίας έχουν καθοριστεί οι χώροι τοποθέτησης σιδερένιων κάδων και απόσυρσης των χαλασμένων.

     

Το μπαλάκι πηγαινοέρχεται, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει. Το αποδεικνύουν άλλωστε και οι φωτογραφίες. Τα συμπεράσματα δικά σας.