Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πάνω από 260 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα βρίσκονται σε κατάσταση οξείας πείνας ως το τέλος του χρόνου, δηλαδή 129 περισσότεροι από όσοι είναι σήμερα.Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του οργανισμού προειδοποίησε ότι η κρίση της πανδημίας μετατρέπεται με ραγδαίο ρυθμό σε κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η πρώτη πρόβλεψη έρχεται από το Παγκόσμιο Διατροφικό Πρόγραμμα του Οργανισμού, ο οποίος δημοσίευσε πρόσφατα την έκθεσή του για την επισιτιστική κρίση στον πλανήτη.

Ωστόσο, λόγω της νόσου Covid-19 και κυρίως της εν εξελίξει οικονομικής κρίσης που τη συνοδεύει, οι εκτιμήσεις της έκθεσης για 135 εκατομμύρια ανθρώπους σε κατάσταση πείνας είναι ήδη ξεπερασμένες.

Το νούμερο έχει ανέβει σε 265 εκατομμύρια και δεν αφορά μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής, αλλά και οικονομικά ισχυρές χώρες.

Συνολικά, η διατροφική ανασφάλεια πλήττει 821 εκατομμύρια ανθρώπους και σύμφωνα με τον Διευθυντή του Προγράμματος, Ντέιβιντ Μπίσλει, “πρόκειται για βιβλικών διαστάσεων λιμούς”.

«Δεν μιλάμε για ανθρώπους που πέφτουν να κοιμηθούν πεινασμένοι», ξεκαθάρισε ο Μπίσλεϊ σε συνέντευξή του στην Guardian. «Μιλάμε για ακραίες συνθήκες, κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αν δεν εξασφαλίσουμε τροφή στους ανθρώπους αυτούς, θα πεθάνουν».

Ο Covid-19 είναι πιθανό να σαρώσει τον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά η διάδοσή του είναι δύσκολο να καταγραφεί. Αυτό που φαίνεται βέβαιο είναι ότι τα εύθραυστα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης πολλών αναπτυσσόμενων χωρών δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και η οικονομική καταστροφή που θα ακολουθήσει μετά την πανδημία θα οδηγήσει σε τεράστια έλλειψη πόρων.

«Αυτό είναι πραγματικά κάτι περισσότερο από πανδημία, δημιουργεί μια πανδημία πείνας», σημείωσε ο Μπίσλεϊ για προσθέσει ότι πρόκειται για «ανθρωπιστική και τροφική καταστροφή».