Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Μουσείο Ιστορίας Λαογραφίας Λόγγου ΜΙΛΛ, υπό την αιγίδα της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α και της Ιεράς Μητροπόλεως Αιγιαλείας σε συνεργασία με τον χορευτικό Όμιλο Αβύθου “Οι Αχαιοί” και τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Αιγίου, διοργανώνει εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης την 29η Μαΐου 1453. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Μαΐου 2022 και ώρα 19.00 στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Λόγγου και  θα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων της Ορθοδοξίας στα τείχη της Κωνσταντινουπόλεως το 1453 και του τελευταίου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, επίκαιρη ομιλία, κατάθεση στεφάνων, παραδοσιακά τραγούδια και θεατρικά δρώμενα. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

  • ώρα 19.00  Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο  υπέρ των πεσόντων της Αλώσεως και του τελευταίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

  • Κατάθεση στεφάνων

  • Εθνικός Ύμνος

  • Παραδοσιακά  άσματα της Άλωσης από τη γυναικεία χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής , Επιμέλεια Σάκης Παπαδημητρίου. 

  • Ομιλία με θέμα : «Η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως και της Τραπεζούντας και η σχέση με τον Ποντιακό Ελληνισμό»,   από τον π. Βασίλειο Τσουφλίδη, Ιερέα, θεολόγο,, καθηγητή Φυσικής και Ηλεκτρονικής , μουσικό και ερευνητή της Λαογραφίας του Ποντιακού Ελληνισμού. 

  • Θεατρικό Δρώμενο «Πάλε με χρόνια με καιρούς…» Μια Παραμυθού αφηγείται για την Άλωση ,την Αγια-Σοφιά  και την Πόλη. 

Μια παραγωγή του νέου Πολιτιστικού Συλλόγου του Αιγίου ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ «ΕΙΣΑΓΩΓΗ»

Σκηνοθετική καθοδήγηση Κώστας Κλάγκος 

Επιμέλεια κειμένων : Κώστας Κλάγκος, Αθηνά Σκανδάμη.

Επιμέλεια Βίντεο : Βασίλης Μανουηλίδης

Σκηνικά αντικείμενα : Αλέξης Ασημακόπουλος

Παραμυθού: Αθηνά Σκανδάμη

Γυναίκα : Ελένη Κλάγκου

Η παράσταση έχει παιχτεί στο Αμερικάνικο Κολέγιο στην Αθήνα, στο 1ο και 2ο Δημοτικό σχολείο Ακράτας και στο 3ο Δημοτικό  Σχολείο Αιγίου. 

 Την εκδήλωση θα λαμπρύνει μουσικά η Φιλαρμονική Αιγίου