Επιστήμονες καταγγέλλουν πως η τακτική Τζόνσον για τον κορονοϊό θα στοιχίσει πολλές ζωές.

Πάνω από 1.000 τα κρούσματα του COVID-19 επισήμως, ενώ εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός τους ενδεχομένως αγγίζει τα 10.000.

Η Βρετανία βρίσκεται «τέσσερις εβδομάδες πίσω από την Ιταλία» σε ότι αφορά τη διασπορά του νέου κορονοϊού στους κατοίκους της, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Πέμπτη ο κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πιθανός αριθμός των ανθρώπων στη Βρετανία που έχουν προσβληθεί από τον νεό κορονοϊό κυμαίνεται μεταξύ 5.000-10.000, ενώ εκτίμησε πως η κορύφωση των κρουσμάτων του COVID-19 στη Βρετανία ενδέχεται να γίνει σε 10 έως 14 εβδομάδες. «Πιστεύουμε ότι η κορύφωση ενδέχεται να απέχει 10 έως 14 εβδομάδες, ίσως και λίγο αργότερα», σημείωσε.

Την ίδια μέρα ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε το πέρασμα σε μια νέα φάση του σχεδίου δράσης, σε εκείνο της «καθυστέρησης», το οποίο έχει καταρτίσει η βρετανική κυβέρνηση και το οποίο στοχεύει στο να καθυστερήσει την κορύφωση της κρίσης έως το καλοκαίρι, προκειμένου να άρει την πίεση από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας.

Πάντως αν και «πρόκειται για τη χειρότερη κρίση στη δημόσια υγεία αυτής της γενιάς», κατά τον Βρετανό πρωθυπουργό, η χώρα δε λαμβάνει αυστηρά μέτρα περιορισμού όπως σχεδόν όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης, μιας και που η γηραιά ήπειρος βρέθηκε στο επίκεντρο της επιδημίας, καθώς το εν λόγω σχέδιο κινείται σε άλλη λογική.