Η Πέπη… Ποιος δεν ξέρει την Πέπη, ειδικά στην Αιγιάλεια; Το κορίτσι του “Φιλόδημου”, η φωνή του “Ράδιο Αίγιο”, η γυναίκα που έχει αναλάβει να ενημερώνει τον κόσμο από τα 13 της χρόνια… Τότε που έσπρωξε με δύναμη την βαριά πόρτα του στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού του πατέρα της, για να μπει τρεμάμενη να εκφωνήσει το δελτίο καιρού.

Δεν γνωρίζουμε αν είχε προβλέψει λιακάδα για εκείνη την ημέρα, ωστόσο η πορεία της στον δημοσιογραφικό κόσμο μόνο από λαμπερές ακτίνες έχει φωτιστεί.
Το κορίτσι από τις Καμάρες, που γεννήθηκε στο Τορόντο του Καναδά, έχει εδραιωθεί εδώ και χρόνια στην τοπική δημοσιογραφία, ωστόσο έκανε πολλούς να ζηλέψουν όταν λίγο μετά τα 20 της φιλοξενήθηκε σε δημοσιογραφικούς κολοσσούς όπως NBC, BBC και Deutsche Welle για να περιγράψει τις στιγμές του σεισμού του Αιγίου το 1995. Ποιος να το περίμενε, όταν την έβλεπε μικρό κοριτσάκι ακόμα να δουλεύει στο ιστορικό περίπτερο των Καμαρών, που ανήκε στη γιαγιά της Φωτεινή;
Εκεί, που ξεκίνησαν όλα…

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Είναι λίγο μετά το ’65 όταν ο Χρήστος Σπηλιωτόπουλος, ιδιοκτήτης του τότε ραδιοφωνικού σταθμού του Αιγίου, σταματάει στο περίπτερο για να ξεκουραστεί μαζί με έναν φίλο του. Ο έρωτας με την κυρία Βάσω, ήταν κεραυνοβόλος. Την είδε, την ερωτεύτηκε, τη ζήτησε σε γάμο, έφυγε για Καναδά μέχρι να τελειώσει εκείνη το σχολείο και την περίμενε στο Τορόντο για να παντρευτούν και ξεκινήσουν μαζί την κοινή τους ζωή, που μετρά 52 ολόκληρα χρόνια!
Βούιξε τότε το χωριό: “Η Βάσω της Φωτεινής παντρεύτηκε και πήγε στα ξένα” έλεγαν, σα να μιλούσαν για πρωτοσέλιδο έρωτα. Το νιόπαντρο ζευγάρι που μετανάστευσε στον Καναδά, εργάζεται σκληρά και προκόβει, μένοντας εκεί για περίπου μια δεκαετία.

Το 1975 γεννιέται η Πέπη. Η πρωτότοκη κόρη τους, που ήταν μία από τις αιτίες της επιστροφής τους στις Καμάρες. “Οι γονείς μου ήθελαν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν στην πατρίδα” θυμάται η ίδια μιλώντας στο e-loggos.gr και συνεχίζει: “Μείναμε για λίγο διάστημα λοιπόν στο χωριό, ουσιαστικά μέχρι να βρούμε σπίτι στο Αίγιο”.

   

ΦΩΤΟ: H Πέπη σε μικρή ηλικία στις Καμάρες με τη μητέρα της Βάσω(αριστερά) και τη γιαγιά Φωτεινή(δεξιά)

Το 1988, ο πατέρας της επαναλειτουργεί το “Ράδιο Αίγιο” και η Πέπη κυριολεκτικά μεγαλώνει μέσα σε αυτόν. Ανάμεσα σε κονσόλες ηχοληψίας, αμέτρητα καλώδια, δίσκους βινυλίου και αναπνέοντας τον αέρα των ερτζιανών, δε θα μπορούσε να μη γεννηθεί μέσα της το μικρόβιο της δημοσιογραφίας. Στα 13 της κάνει κυριακάτικη εκπομπή με τίτλο “Απ’όλες τις ημέρες η Κυριακή μ’αρέσει” και είχε σήμα τα «Στρουμφάκια»! Για μια ολόκληρη ώρα παίζει παιδικά τραγούδια και διαβάζει παραμύθια στα παιδιά, ενώ γυρνώντας στο σπίτι αφιερώνεται στη μουσική παίζοντας πιάνο.


Τελειώνοντας το Λύκειο, παίρνει πτυχίο Αρμονίας και δουλεύει σε Ωδείο για έναν χρόνο. Το μικρόβιο της δημοσιογραφίας όμως, δε φεύγει από μέσα της ποτέ. Προσπαθώντας να ισορροπήσει την αγάπη της ανάμεσα στη μουσική και το ρεπορτάζ, καταλήγει να δουλεύει σε εφημερίδα. Αποκτώντας ήδη μια μικρή εμπειρία, ο σεισμός του 1995 στο Αίγιο τη βγάζει κυριολεκτικά στον δρόμο. Στο δρόμο του ρεπορτάζ.
Δίνει δεκάδες ανταποκρίσεις εκείνες τις ημέρες σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης της χώρας και ακούγοντάς την κανείς θεωρεί ότι μιλάει μια δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο. Από τις μεγαλύτερες στιγμές της δημοσιογραφικής της καριέρας, η στιγμή που βγαίνει και μιλάει στο αμερικανικό δίκτυο NBC, στο βρετανικό BBC και στη Deutsche Welle. Ήταν η νεώτερη δημοσιογράφος από την περιοχή που κάλυπτε τον σεισμό στο Αίγιο, ούσα και η ίδια σεισμόπληκτη μιας και το σπίτι της αλλά και το πρώτο στούντιο του ΡΑΔΙΟ ΑΙΓΙΟ κατεδαφίστηκαν έχοντας υποστεί τεράστιες ζημιές.

ΦΩΤΟ: Σε ρεπορτάζ

Η Πέπη Σπηλιωτοπούλου είναι η πρώτη γυναίκα και η νεότερη εκδότρια στην Αιγιάλεια.

Η εφημερίδα “Φιλόδημος” που κυκλοφόρησε το 1998 ήταν η πρώτη μεγάλη της αγάπη. Μαχαιριά στην καρδιά, η στιγμή που το 2012 ανακοινώνει ότι σταματά την έντυπη έκδοσή της προκειμένου ο “Φιλόδημος” να περάσει στη νέα εποχή, στην εποχή του διαδικτύου, ιδρύοντας τη Νο1 ιντερνετική εφημερίδα www.filodimos.gr. Έκτοτε, έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό ως μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ), έχει δώσει αμέτρητες ανταποκρίσεις για γεγονότα της περιοχής της Αιγιάλειας (με κορυφαίο πρωτοσέλιδο θέμα στο cnn.com) ενώ έχει παρακολουθήσει δεκάδες δημοσιογραφικά σεμινάρια και fora ποικίλου ενδιαφέροντος.

   
Παρόλα αυτά, δεν αφήνει ποτέ την αγάπη της για τη μουσική. Αν και το πτυχίο της αφορά στα Ανώτερα Θεωρητικά της Μουσικής, ξαφνικά πριν δυο χρόνια πέφτει στα χέρια της ένα φλάουτο. Έψαξε, ρώτησε, έμαθε και κατέληξε να κάνει μαθήματα σε ωδείο της Πάτρας και πλέον παίζει σε φίλους της κομμάτια του Bach, του Tom Jones και του Μάνου Χατζιδάκι, στοχεύοντας σε ένα ακόμα δίπλωμα.


Με τόσες δραστηριότητες, εύλογα αναρωτιέται κανείς πού βρίσκει χρόνο αυτή η γυναίκα για προσωπική ζωή. “Είμαι ταμένη στο ρεπορτάζ” μας λέει χαριτολογώντας και συνεχίζει:

“Η δουλειά μου είναι το πάθος μου. Όμως, χρόνος πάντα υπάρχει όταν υπάρχει αληθινή φιλία, αγάπη και συντροφικότητα. Είμαι λάτρης της συντροφικότητας” δηλώνει η ίδια. Ωστόσο αυτήν την περίοδο, δεν υπάρχει τίποτα άλλο στη ζωή της πέρα από τον μεγαλύτερό της έρωτα που δεν είναι άλλος από τον γιο της αδερφής της, τον μικρό Χρήστο.

“Ο Χρηστάκος έχει επισκιάσει τα πάντα στη ζωή μου. Ή μάλλον, την έχει γεμίσει χρώματα!”.

4 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για την Πέπη:

-έχει πάρει μέρος σε πάνω από 10 θεατρικές παραστάσεις και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες εκδηλώσεις μουσικού, φιλολογικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος
– το βαφτιστικό της όνομα είναι Σπυριδούλα
– είναι πολύ θρησκευόμενη και προστάτης της είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας
– είναι φοβερή μαγείρισσα και την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο η Πέπη έπλαθε ζύμη για cookies!