Ένα διαζύγιο που συζητούνταν έντονα τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 06/02, καθώς η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, έκανε δεκτή την παραίτηση που υπέβαλε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης.

Παρά το γεγονός ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης, στις 2 Φεβρουαρίου, με ανακοίνωσή του, διέψευδε τα περί παραίτησής του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, τέσσερις μέρες μετά -και συγκεκριμένα στις 6 Φεβρουαρίου- με επιστολή του ανακοίνωσε τους λόγους που τον ώθησαν στην απόφαση αυτή.

Στην επιστολή παραίτησης, ο κ. Λιγνάδης αναφέρεται σε «τοξικό κλίμα φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών γύρω από το πρόσωπό μου, χωρίς μάλιστα να υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία».

Προσθέτει ότι πλέον μπορεί, χωρίς να δεσμεύεται θεσμικά, να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα «εναντίον όσων επέλεξαν να με στοχοποιήσουν».

Η στάση της Λίνας Μενδώνη

Πρόκειται για το τέλος μιας έντονης φημολογίας, στον απόηχο του ελληνικού #metoo, με πολλές ιστορίες να διασπείρονται που τον ενέπλεκαν – χωρίς πάντως να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη καταγγελία που να έχει δει το φως της δημοσιότητας.

Μάλιστα, η υπουργός Πολιτισμού με δηλώσεις της στις 3 Φεβρουαρίου τόνιζε ότι δεν υπάρχουν καταγγελίες για τον Δημήτρη Λιγνάδη.

«Προφανώς όταν έχουμε συγκεκριμένες καταγγελίες οφείλουμε να επέμβουμε. Δεν χωράει καμιά ανοχή σε θέματα βίας. Όταν, όμως, δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες μπαίνουμε σε άλλες ατροπούς. Δημιουργούμε ένα πλαίσιο ανθρωποφαγίας. Εάν υπάρξουν συγκεκριμένες καταγγελίες για τον οποιονδήποτε τότε οφείλουμε να παρέμβουμε. Όχι, όμως, σε φήμες και συζητήσεις στα social media» υπογράμμιζε προ ημερών η υπουργός Πολιτισμού.

Μένει, επομένως, να φανεί τι άλλαξε μέσα σε αυτές τις τέσσερις ημέρες. Πάντως, η ίδια επιμένει ότι δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες, σημειώνοντας πως «ο καθένας έχει τα όριά του απέναντι στις φήμες και μπορεί να επιλέξει με ποιον τρόπο θα υπερασπιστεί τον εαυτό του».