Γράφει η Ανδρονίκη Παυλάκη

Φαρμακοποιός BSc

Κλινικός Φαρμακοποιός MSc

Καλοκαίρι, παραλία, μπιτσόμπαρο, οι ποικιλίες και τα μπυρόνια δίνουν και παίρνουν και εκεί κατά το σούρουπο σκάνε και τα κοκτέϊλ…..μα καλοκαίρι είναι…να κλειστώ μέσα;

OXI!

Να βγεις να χαρείς το καλοκαιράκι το όμορφο, το Ελληνικό, το ζουμπουρλούδικο με τα κοψίδια, τα ψαράκια και τα αλκοοόλια του! Καλό είναι όμως να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις μετά από τέτοιες υπερβολές γιατί όσο εσύ το χαίρεσαι με την ψυχούλα σου και καλά κάνεις, κάποιος άλλος υποφέρει και αυτός είναι το συκωτάκι σου, ήπαρ κατά το πιο επιστημονικό!

Αφού, λοιπόν, του έδωσα και κατάλαβε και το ευχαριστήθηκα, τι κάνω:

1. Αυξάνω την κατανάλωση νερού, φρούτων και λαχανικών.

2. Γυμνάζομαι καθημερινά έστω και για μισή ώρα την ημέρα.

Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμίνες και φυτικές ίνες καθώς και συστηματική σωματική άσκηση, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την καλή λειτουργία και την ευεξία του οργανισμού.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως εκτός από τη σωστή διατροφή και τη σωματική άσκηση για να ενισχύσουμε την αποτοξίνωση και να πετύχουμε την ανανέωση του οργανισμού; Η απάντηση βρίσκεται στα βότανα που ενισχύουν την αποτοξίνωση.

Ποια είναι αυτά;

Αγκινάρα (Cynara scolymus)

Η αγκινάρα, με κύριο δραστικό συστατικό την κυναρίνη παρέχει προστατευτική και αποτοξινωτική δράση στο ήπαρ από τις επιβλαβείς επιδράσεις των λιπαρών τροφών, του αλκοόλ ακόμα και μετά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Δρα επίσης ευεργετικά στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών ενοχλήσεων όπως το φούσκωμα και η δυσπεψία.

Στην περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για πιο ενισχυμένο και εντατικό αποτέλεσμα, συνδυασμοί βοτάνων όπως η αγκινάρα, το μπόλντο, το αγριοράδικο και η μέντα δρουν συνεργιστικά, ενισχύοντας την αποτοξινωτικό αποτέλεσμα.

Το μπόλντο και η αγκινάρα έχουν επίσης ευεργετική δράση στη χοληδόχο κύστη και διεγείρουν την έκκριση χολής, ανακουφίζοντας από συμπτώματα δυσπεψίας, καούρας και φουσκώματος. Το αγριοράδικο έχει διουρητικές ιδιότητες και η μέντα διευκολύνει την πέψη. Ως εκ τούτου, ο συνδυασμός των παραπάνω αποτοξινωτικών βοτάνων προστατεύει την υγεία και τονώνει τη λειτουργία του ήπατος και της χολής.

Γαϊδουράγκαθο (Silybum marianum)

Κύριο δραστικό συστατικό του Γαϊδουράγκαθου είναι η σιλυμαρίνη, η οποία εμποδίζει της τοξίνες να προσκολληθούν στα ηπατικά κύτταρα και συγκρατεί τις ελεύθερες ρίζες υπό έλεγχο. Ως εκ τούτου, το Γαϊδουράγκαθο ενισχύει τη λειτουργία και την προστασία του ήπατος, υποστηρίζει την ανάπλαση των ηπατικών κυττάρων και μειώνει τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων.

Η λήψη Γαϊδουράγκαθου υπόκειται σε κάποιους περιορισμούς, γι’αυτό πριν το χρησιμοποιήσετε μιλήστε με το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Η αποτοξίνωση αποτελεί σημαντική ανάγκη μετά από περιόδους υπερβάσεων στην κατανάλωση φαγητού και ποτού ώστε ο οργανισμός να αποβάλλει όλες τις επιβλαβείς ουσίες που έχουν συσσωρευτεί και να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός. Σύμμαχος της αποτοξίνωσης, εκτός από την υγιεινή διατροφή και τη σωματική άσκηση, αποτελεί η φυτοθεραπεία με σκευάσματα τα οποία παράγονται από φρέσκα βότανα βιολογικής καλλιέργειας που ενισχύουν το αποτέλεσμα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: η φυτοθεραπεία είναι σημαντικό να γίνεται από επαγγελματίες υγείας που γνωρίζουν τον τρόπο χρήσης αλλά και τους περιορισμούς που αυτή έχει. Χρησιμοποιούμε βότανα μόνο υπό τη μορφή εγκεκριμένων σκευασμάτων τα οποία περιέχουν μόνο τις δραστικές ουσίες που επιθυμούμε και σε συγκεκριμένη δοσολογία.

Για την προστασία της ψυχικής σας υγείας απολαύστε το Ελληνικό καλοκαίρι με τις υπερβολές του, προστατέψτε όμως και τη σωματική σας υγεία!