Τι γίνεται όταν μια Λογγίσια συναντιέται με το άλλο της «μουσικό μισό» στην Ουτρέχτη; Θαύματα. Σοφία Μπαρδούτσου και Κλειώ Παναγιωτοπούλου, έχοντας στις βαλίτσες τους τα αριστεία τους, τις συμμετοχές τους σε χορωδίες και ορχήστρες τόσο της χώρας μας όσο και του εξωτερικού, έρχονται στον Λόγγο να διδάξουν στα δικά μας παιδιά τι εστί μουσική στα Μουσικά Εργαστήρια του Μουσείου του χωριού. Δείτε σε πρώτη μετάδοση το βίντεο κλιπ του «Του έρωτα, της μέθης» που γυρίστηκε στο Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Λόγγου.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Η μια είναι αριστούχος του Ιονίου Πανεπιστημίου και η άλλη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Με κοινό σημείο την αγάπη τους για τη μουσική, η Σοφία και η Κλειώ συναντήθηκαν στην Ουτρέχτη κατά τη διάρκεια σπουδών.

Η Σοφία Μπαρδούτσου, η μουσική συνθέτρια από τον Λόγγο, τελειώνοντας το Λύκειο Καμαρών, έκανε το όνειρό της πραγματικότητα και έδωσε ψυχή και σώμα στις μουσικές σπουδές. Παρόλο που όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει… πριγκίπισσα, πλέον διεκδικεί μια θέση στο «μουσικό βασίλειο» της χώρας αν και η ίδια θα επιδιώξει να φύγει για άλλες πολιτείες… «Η Ελλάδα είναι η ωραιότερη χώρα του κόσμου ωστόσο θα επιδιώξω να φύγω για να συνεχίσω τις σπουδές μου στο εξωτερικό» δηλώνει στο e-loggos.gr και τονίζει πως το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας ουσιαστικά είναι σα να διώχνει στο εξωτερικό όσους αποφασίζουν να ασχοληθούν με μουσικές σπουδές. «Μακάρι να μπορούσα να ζήσω εδώ από τη δουλειά μου, άλλωστε οι απόφοιτοι του τμήματος μουσικών σπουδών μπορούμε να ασχοληθούμε και με την εκπαίδευση διδάσκοντας σε κάποιο σχολείο. Όμως, για μένα, ευτυχία θα είναι αν θα καταφέρω να έχω αναθέσεις για παραστάσεις χορού, θεάτρου, για ταινίες κ.λ.π.».

   

Εκτιμά αφάνταστα την καθηγήτριά της κυρία Δήμητρα Τρυπάνη γιατί όπως λέει, «Έχει τη δική της προσωπικότητα στις συνθέσεις της και αυτό άλλωστε είναι και το στοίχημα των συνθετών, να μπορεί να τους αναγνωρίσει κανείς μέσα από τη μουσική τους προσωπικότητα». Η αγάπη της για τα παραδοσιακά και δημοτικά τραγούδια, μεγάλη. Ακούγοντας τα κομμάτια της, είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς και θα μπορούσε κάποιος να πει πως διαμορφώνει ήδη τη δική της προσωπικότητα, με επιρροές από έλληνες έντεχνους καλλιτέχνες και με μια ιδιαίτερη αδυναμία στη Μάρθα Φριτζήλα.

Και ξαφνικά, ένα βροχερό απόγευμα κάπου στην Ουτρέχτη, μεταξύ σεμιναρίων και πολύωρου διαβάσματος, έρχεται στη ζωή της η Κλειώ Παναγιωτοπούλου. Η Κλειώ, αριστούχος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έχει ειδίκευση στο βιολοντσέλο, έχει κάνει σπουδές στο πιάνο ενώ έχει παρακολουθήσει και μαθήματα πρακτικής διδασκαλίας και μουσικής παιδαγωγικής. «Ασχολούμαι με το εκτελεστικό κομμάτι, με το πώς θα παρουσιαστεί ένα έργο» δηλώνει στο e-loggos.gr και δεν κρύβει κι εκείνη πως η Ελλάδα δεν μπορεί να την κρατήσει… «Στο άμεσο μέλλον, βλέπω τον εαυτό μου εκτός Ελλάδας. Θα ήθελα να είμαι μέλος μιας ορχήστρας». Όσον αφορά στα παιδιά και τη μουσική διδασκαλία, η Κλειώ υποστηρίζει πως το παιδί μαθαίνει μουσική όπως μαθαίνει να μιλάει… «Είναι βασική εκπαίδευση, δίνει στο παιδί τη δυνατότητα έκφρασης, να μάθει να εκφράζει τα συναισθήματά του και να αναπτύσσει τη συναισθηματική του νοημοσύνη. Πολλά πράγματα δε μας δίνεται η δυνατότητα να τα μεταφέρουμε μόνο με τη γλώσσα. Εκεί, έρχεται η μουσική για να μας βοηθήσει να εκφραστούμε, να μυηθούμε στους τρόπους εκμάθησης και σίγουρα συμβάλλει στη νοητική εξέλιξη των παιδιών…» ενώ κλείνει με τα λόγια του διάσημου Πικάσο, λέγοντας πως «Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας».

   

Σοφία Μπαρδούτσου και Κλειώ Παναγιωτοπούλου θα βρίσκονται στο Λόγγο από τις 28 Ιουνίου έως και τις 2 Ιουλίου, στο Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Λόγγου. Μουσικό παιχνίδι, ενεργητική ακρόαση, κίνηση και αυτοσχεδιασμός είναι μερικά από αυτά που θα διδάξουν σε παιδιά ηλικίας 4-10 ετών. Δηλώσεις συμμετοχής έως και 24 Ιουνίου στο τηλέφωνο 6985930765 ή στο e-mail: sopbard@yahoo.gr.

  Δείτε το βίντεο κλιπ «Του έρωτα, της μέθης»