Τα βλέπαμε όλο το χειμώνα στο MasterChef, αναρωτιόμασταν τι είναι και σίγουρα δεν τα γνωρίζαμε πριν τα μαγειρέψουν οι επίδοξοι master chefs! “Το Μανάβικο” των Καμαρών τα έφερε κοντά μας και από σήμερα, μπορούμε κι εμείς να δημιουργούμε πιάτα υψηλής γαστρονομίας!
Παστινάκι, μάνγκο, σχοινόπρασο, ραντίτσιο, σπαράγγια αλλά και λαχανάκια Βρυξελλών, μπλούμπερις και ρασμπερις!
Κι αν δεν ξέρεις πώς να τα μαγειρέψεις, διάβασε παρακάτω τις συνταγές!
Παστινάκι: Πλούσιο σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κάλιο. Αξιοσημείωτο είναι πως όταν έχει κρύο μέρος του αμύλου του μετατρέπεται σε ζάχαρη και η ρίζα του αποκτά πιο γλυκιά γεύση. Περιέχει αντι-οξειδωτικά, που έχουν αντικαρκινικές, αντι-φλεγμονώδεις και αντι-μυκητιακές ιδιότητες, λιπαρά οξέα και φλαβονοειδή. Έχει διουρητικές ιδιότητες, βοηθάει στην αποτοξίνωση και διεγείρει την όρεξη. Φαίνεται ακόμη πως βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και κρατά τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος. Επίσης, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Πουρές παστινάκι: Σε ένα κατσαρολάκι ξεκινήστε σοτάροντας μισό πράσο και ένα καρότο ψιλοκομμένα, μέχρι να μαλακώσουν. Αφού καθαρίσετε με το peeler και κόψετε κομματάκια το παστινάκι, βράστε το σε λίγο νερό, ίσα-ίσα να το καλύπτει, για 15 λεπτά. Χρησιμοποιώντας το ραβδομπλέντερ ή ένα πολυμηχάνημα με λεπίδες, χτυπήστε το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο ακόμα νερό. Για να δέσει και να σας δώσει μία πιο βελούδινη υφή, προσθέστε λίγο τυρί επάλειψης ή ακόμα και λίγο στραγγιστό γιαούρτι (προσέξτε το μίγμα να είναι χλιαρό για να μην κόψει το γιαούρτι). Τελειώστε προσθέτοντας μπαχαρικά, όπως θυμάρι, δενδρολίβανο ή και ρίγανη.
Σχοινόπρασο: Νοστιμεύει και αρωματίζει σαλάτες, σούπες, λευκά κρέατα, ψάρια και άλλες μαγειρικές παρασκευές μας. Το σχοινόπρασο διεκδικεί –δικαιωματικά– τη θέση του στο αρωματικό μας «αρχείο».
Χοιρινά φιλετάκια με σχοινόπρασο στο τηγάνι:
Υλικά συνταγής
-
-
-
8 φέτες φιλετάκια χοιρινά (100γρ./καθένα) ή λόντζα
-
4 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
-
1 κ.γ. ρίγανη
-
1 κ.γ. φασκόμηλο
-
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
-
1 ποτήρι κρασί λευκό
-
αλάτι
-
πιπέρι
-
-
Διαδικασία συνταγής
-
-
-
Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα. Σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο τα φιλέτα μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
-
Χτυπάμε στο μούλτι το ελαιόλαδο, το σχοινόπρασο, τη ρίγανη. Σβήνουμε τα φιλετάκια με το κρασί και χαμηλώνουμε στο μισό τη θερμοκρασία. Μαγειρεύουμε μέχρι να ψηθούν τα φιλέτα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο με τα μυρωδικά προς το τέλος. Σερβίρουμε αμέσως ζεστά.
-
-