Στα 2.576 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε δέκα νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες.

Παράλληλα, 41 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα στις ΜΕΘ με τη διάμεση ηλικία τους να υπολογίζεται στα 67 έτη. Ωστόσο, 71 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 72.130 κλινικά δείγματα.
Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος, έτσι ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα μας  ανέρχεται στους 139.

Απαντήσεις για τις μάσκες
Έμμεση απάντηση στην κριτική που δέχτηκε όσον αφορά στη χρήση μάσκας, έδωσε ο κ. Τσιόρδας, καθώς μέχρι πρόσφατα δήλωνε ότι η μάσκα πρέπει να αποφεύγεται. «Δεν πρέπει να υπερτονίζουμε τις αβεβαιότητες, δεν ωφελεί» υπογράμμισε, λέγοντας ότι τα επιστημονικά δεδομένα τώρα στηρίζουν τη χρήση της μάσκας, τότε όχι.
«Tότε το απαγορευτικό ήταν αρκετό, αλλά τώρα οι συνθήκες αλλάζουν. Τα μέτρα της απόστασης θα διατηρηθούν, αλλά δεν μπορούν πάντοτε να διατηρηθούν. Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο, όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά για να μην μεταδώσουμε τον ιό».
«Τα ενδεχόμενα οφέλη ή μια ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας, ιδιαιτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός, όπως στα μέσα μεταφοράς, είναι ένα σημαντικό μέτρο» υπογράμμισε, λέγοντας ότι είναι λάθος η χρήση μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας. Μιλάμε για πάνινη μάσκα, η οποία μπορεί να κατασκευαστεί ακόμη και στο σπίτι.
Υπάρχει κίνδυνος από λάθος χρήση της μάσκας ή ψευδούς αίσθησης ασφάλειας, σημείωσε, κάνοντας λόγο για πάνινη, υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα, σε συνδυασμό με καλό πλύσιμο των χεριών.

Χρειάζονται οδηγίες -θα ακολουθήσουν από τον ΕΟΔΥ-  για τη φύλαξη, τον καθαρισμό των μασκών, σημείωσε.

“Τα παιδιά κολλάνε τρεις φορές λιγότερο από τους υπόλοιπους”
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στον βαθμό που ο ιός προσβάλλει τα παιδιά.

Οι λοιμώξεις παρατηρούνται λιγότερο συχνά, είπε, λέγοντας ότι τα συμπτώματα είναι ηπιότερα. Τόνισε ακόμη ότι τα παιδιά με σοβαρή νόσο είναι κάτω από 1% και κυρίως μολύνονται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος. Επισήμανε, δε, ότι τα παιδιά κολλάνε τρεις φορές λιγότερο από τους 20 ετών και άνω κα πως η μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται ασυνήθιστη –«δεν αποκλείεται ένα παιδί να κολλήσει κάποιον, αλλά δεν αναιρεί τα δεδομένα».
«Τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, ενώ, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις, αλλά είναι σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα.
«Θα συνεχίσουμε να είμαστε επιφυλακτικοί και σταδιακά, ανάλογα με τα δεδομένα, θα αναλάβουμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δόθηκε και να επανέλθουμε σε μια μερική κανονικότητα» κατέληξε.