Τα ψαρόνια εμφανίστηκαν ξαφνικά στον ουρανό του Λόγγου το μεσημέρι της Πέμπτης!

Παρατηρώντας τα κανείς, διαπιστώνει πως όσα βρίσκονται στο πίσω μέρος του σμήνους, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αντικαθιστούν αυτά που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος, ώστε να ξεκουράζονται. Αν αισθανθούν εχθρό να πλησιάζει, συσπειρώνονται ακόμα πιο πολύ και δημιουργούν ένα τείχος για προστασία.

Η κίνησή τους απόλυτα συντονισμένη, κυματιστή και σίγουρα μελωδική!

Τα ψαρόνια είναι αρκετά κοινωνικά πουλιά, τα συναντούμε συνήθως σε πολύ μεγάλα κοπάδια που πολλές φορές μοιάζουν με σύννεφο. Στην Ελλάδα είναι γνωστά και ως γκάρκουλο, γκαραβέλι ή ζαραβέλι, χειμώνι, μαυροπούλι και στην Κύπρο ως λαζούρι. Το μήκος του είναι περίπου από 20 ως 22 cm και το βάρος του είναι για μεν το αρσενικό 80 gr και στο θηλυκό 76 gr κατά μέσο όρο.


Τα ψαρόνια τρέφονται με σκουλήκια, αράχνες, είδη γεωσκωλήκων, μήλα, αχλάδια, κεράσια, σταφύλια και άλλους καρπούς. Αντίστοιχα το ψαρόνι αποτελεί τροφή για νυφίτσες, αλεπούδες, σκαντζόχοιρους και έμπειρα γεράκια. Τέλος τα ψαρόνια αρχίζουν να αναπαράγονται από τις αρχές της άνοιξης ως τις αρχές του καλοκαιριού. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μετακινήσεις τέτοιων πουλιών παρατηρούνται τέτοια εποχή, αν επίκειται αλλαγή καιρού! (Wikipedia)